Cetățenia română oferă acces la drepturi și oportunități europene, inclusiv un pașaport european. Procesul de redobândire a cetățeniei române poate fi complex și de durată, implicând o serie de etape obligatorii și multiple vizite la instituțiile de stat din România și Republica Moldova.
Completează formularul de pe site sau contactează-ne la 022 20 33 03 pentru suport direct și ghidare detaliată pe tot parcursul procesului. Cu ajutorul nostru, vei fi mereu informat și pregătit pentru fiecare pas!
Etapele redobândirii cetățeniei române
Încă de la început, este esențial să cunoști etapele principale, cum ar fi pregătirea și depunerea dosarului la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), urmărirea dosarului până la obținerea unui număr de înregistrare și pregătirea pentru momentul jurământului de credință față de statul român. După depunerea jurământului, vei putea obține actele românești și pașaportul, beneficiind astfel de toate drepturile unui cetățean european. Procedura este una complexă, iar colaborarea cu specialiști în acte românești te poate ajuta să eviți eventualele obstacole și să eficientizezi timpul necesar obținerii cetățeniei.
Pregătirea dosarului de cetățenie română
Programarea şi depunerea dosarului
Verificarea stadiului de examinare a dosarului
Emiterea Ordinului ANC privind acordarea cetățeniei
Moldovenii, de regulă, redobândesc cetățenia română în baza Art. 11 din legea cetățeniei române nr.21/1991. Pentru aceasta este necesar de adunat un set de acte și de format dosarul de cetățenie. Ulterior, acesta trebuie depus în cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) la unul dintre birourile sale - din București, Iași, Suceava sau Galați.
De asemenea, există posibilitatea de a depune dosarul în cadrul Consulatelor României din Republica Moldova sau din alt stat, unde ai permis de ședere. După ce depui cu succes dosarul, urmează o perioadă de așteptare mai îndelungată, pentru că actele tale vor fi verificate minuțios de către mai multe instituții din România.
Abia când acestea vor trece de verificări și doar dacă se constată că întrunești toate condițiile din lege, Autoritatea Națională pentru Cetățenie va emite un ordin de soluționare a cererii privind acordarea cetățeniei române.
Dosarul de cetățenie română trebuie să conțină un set de acte, prin care vei demonstra că te încadrezi în cerințele legii nr.21/1991, adică că ascendenții tăi au fost născuți pe teritoriul României Mari până la 28 iunie 1940.
Pentru aceasta vei pregăti:
Actele de stare civilă proprii;
Actele de stare civilă ale părinților;
Actele de stare civilă ale bunicilor/străbunicilor;
Acte de identitate proprii (pașaport biometric, buletin de identitate);
Acte de stare civilă ale copiilor (dacă sunt incluși în dosar);
Declarații notariale (în cazul în care redobândești cetățenia împreună cu copii minori);
Cazierul judiciar moldovenesc;
2 poze color de dată recentă, având dimensiunile 3,5x4,5
Cererea de redobândire a cetățeniei române.
Toate actele din dosar trebuie să fie legalizate la un notar public. Ulterior, pe toate actele din dosar, inclusiv pe copii legalizate, se aplică apostila.
Actele de stare civilă sunt, de fapt, certificate de naștere, căsătorie sau divorț, certificate de deces ale unei persoane. Pe lângă acestea, mai pot fi eliberate așa acte de stare civilă precum extras de pe actul de căsătorie, certificat de celibat, certificat de capacitate matrimonială, certificat de paternitate.
Actele de stare civilă sunt eliberate de către Serviciul Stării Civile din mun. Chișinău sau la Oficiile Stării Civile teritoriale.
Actele de stare civilă, anexate la dosar, nu trebuie să fie deteriorate sau plastifiate. De asemenea, nu sunt acceptate la dosar acte de tip vechi (sovietice), în altă limbă decât română sau cu înscrisuri de mână.
La completarea dosarului de cetățenie română, frecvent, sunt depistate erori sau neconcordanțe în acte de stare civilă – greșeli în scrierea numelui, prenumelui sau a denumirii de localități. Iată de ce, în primul rând, trebuie de analizat situația per ansamblu, inclusiv dacă persoana deține acte de tip sovietic. Dacă sunt astfel de acte, vor fi solicitate duplicate cu includerea datelor corecte.
Cererea pentru eliberarea unui duplicat al actului de stare civilă trebuie depusă la Serviciul Stării Civile din mun. Chișinău sau la Oficiile Stării Civile teritoriale. Cererea poate fi depusă atât personal, cât și prin procură.
Serviciul Stării Civile deține arhiva cu actele emise cu începere din anul 1918. Dacă persoana are nevoie de un act de stare civilă emis până în 1918, va trebui să meargă personal la Arhiva Națională a Republicii Moldova.
Dosarul de redobândire a cetățeniei române îl vei depune personal doar în baza unei programări, efectuate în prealabil.
Programarea online pentru depunerea dosarului în România poate fi efectuată pe pagina web a Autorității Naționale pentru Cetățenie - www.cetatenie.just.ro, pe când pentru depunerea la Consulatele României - de pe pagina www.econsulat.ro. Dacă vei solicita o programare la Consulate așteptarea va fi mai îndelungată, din cauza numărului mare de cereri și a posibilităților reduse ale funcționarilor de a le prelucra.
La sediul ANC din România o programare poate fi obținută mai rapid. Un alt avantaj de a depune dosarul în România este că vei primi pe loc un număr de înregistrare, în baza căruia vei verifica ulterior stadiul dosarului.
După ce ai colectat toate actele, următorul pas în pregătirea dosarului de cetățenie română este legalizarea notarială a actelor de stare civilă și a actelor de identitate.
În cazul depunerii dosarului împreună cu un copil minor vei mai autentifica declarații la notar. Pentru a putea legaliza copiile este nevoie obligatoriu să ai cu tine actele în original. Copiile legalizate la notar nu au un termen de valabilitate. Totuși, pentru depunerea dosarului de cetățenie este bine-venit ca aceste copii să fie emise recent.
Copiile și declarațiile pot fi legalizate la orice notar din Republica Moldova și în cadrul Consulatelor României din străinătate. Copiile actelor de identitate – buletin și pașaport trebuie legalizate la un notar din România. De regulă, legalizarea copiilor de pe documentele de stare civilă se face pe loc sau în aceeași zi.
Un act important, fără de care nu poate fi depus dosarul, este certificatul de cazier judiciar. Cazierul judiciar este un certificat prin care se confirmă sau infirmă antecedentele penale ale persoanei.
Acest act poate fi obținut atât personal, cât și prin procură, la sediul Ministerului Afacerilor Interne în cadrul Serviciului Tehnologii Informaționale (mun. Chișinău, str. Iacob Hîncu 3A) sau prin completarea cererii online.
Ca să depui cererea ai nevoie de actul tău de identitate și posibilitatea de a achita serviciul. Achitarea poate fi făcută atât prin intermediul transferului bancar, cât și cu ajutorul terminalelor QIWI.
Cazierul judiciar se ridică personal sau de către un reprezentant în baza procurii autentificate notarial. În cazul în care vei ridica actul de sine stătător, îți recomandăm să îți faci timp suficient pentru că procesul ridicării cazierului judiciar durează de regulă până la câteva ore.
Oriunde nu ai alege să depui dosarul, trebuie să te asiguri că ajungi din timp la instituție. Aceasta pentru că o întârziere de 5 minute poate duce la ratarea programării.
La depunerea dosarului actele de identitate și de stare civilă urmează a fi prezentate atât în original, apostilate, cât și în copie legalizată notarial, care la fel să fie apostilate. Actele din dosar trebuie să fie aranjate în ordinea solicitată de către instituție.
Dosarul va fi depus doar personal – fie la Consulat, fie la sediul ANC. Dosarul poate fi depus prin procură, prin excepție, dacă persoana are acordul în scris al președintelui ANC sau al Consulului.
Depunerea dosarului prin procură va fi acceptată dacă persoana nu are posibilitate de a se deplasa din motive de sănătate, fapt care trebuie demonstrat prin acte. În orice alte cazuri depunerea dosarului în lipsa persoanei este temei pentru respingerea ulterioară a cererii de redobândire a cetățeniei române.
Legea prevede un termen de 5 luni pentru examinarea dosarului de cetățenie română, din momentul depunerii acestuia. Însă, în realitate, procedura decurge mult mai greu, termenul de soluționare depășind, în unele cazuri, chiar și 3 ani.
Totuși, dacă ai depus cerere și a trecut cel puțin 5 luni, e timpul potrivit pentru a-ți verifica stadiul dosarului. Stadiul dosarului conține informații cu referire la data înregistrării dosarului, termenul de examinare și soluția de aprobare a dosarului de cetățenie română.
Stadiul dosarului de cetățenie română poate fi aflat prin intermediul unei scrisori recomandate, adresată către Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Aceasta procedură este una legală și eficientă. Răspunsul de regulă vine în decurs de 1 lună, cu condiția că scrisoarea a fost formulată corect, conform cerințelor.
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești