Pentru cei care doresc să obțină cetățenia română într-un timp mai scurt, opțiunea de urgentare dosar prin intermediul instanței reprezintă o soluție legală și eficientă. În mod obișnuit, procedura de redobândire a cetățeniei române poate dura între 3 și 4 ani, ceea ce determină mulți cetățeni moldoveni să caute soluții de a accelera acest proces. Din păcate, unii cad în capcana intermediarilor și pierd sume mari pe servicii neconforme.
Acționarea în judecată a Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) este singura metodă legală de urgentare a dosarului pentru cetățenie română. Prin această procedură, ANC este chemată în instanță din cauza nerespectării termenului legal de soluționare a dosarului, stabilit la 5 luni conform legislației. Astfel, poți reduce semnificativ perioada de așteptare, având garanția unei soluționări rapide și sigure.
Completează formularul de pe site sau contactează-ne la 022 20 33 03, pentru suport detaliat și informații clare. Un expert în acte românești te va ghida în procesul de urgentare a dosarului și îți va oferi suport pentru obținerea cetățeniei române prin instanță.
Etapele procedurii de urgentare a dosarului
Procesul de urgentare prin judecată implică detalii și pași specifici, de aceea este recomandat să te documentezi bine și să apelezi la specialiști, astfel încât să eviți eventualele riscuri.
Depunerea dosarului pentru redobândirea cetățeniei române
Semnarea unui contract de asistență juridică cu un avocat
Depunerea cererii în instanță către Agenția Națională pentru Cetățenie prin avocat, după 5 luni
Câștigarea cazului în instanța de fond, apoi în Curtea de Apel
Emiterea unei hotărâri judecătorești executabile
ANC emite Ordinul de soluționare a dosarului de cetățenie română
Soluția pentru reducerea perioadei în care este redobândită cetățenia română este ca, prin avocat, să fie acționată în judecată Autoritatea Națională pentru Cetățenie.
Cu ajutorul unui avocat te vei adresa în instanța de judecată pentru a-ți apăra dreptul de a redobândi cetățenia română în termenii stabiliți de lege. Aceasta pentru că în Legea cetățeniei române nr. 21/1991, singurul termen prevăzut pentru examinarea dosarului de cetățenie română este cel de 5 luni.
Dacă alegi să acționezi în judecată Autoritatea Națională pentru Cetățenie, va trebui să parcurgi toate instanțele – Tribunalul, iar apoi recurs la Curtea de Apel. După ce va fi emisă hotărârea executorie pozitivă de către Curtea de Apel, aceasta va deveni obligatorie pentru ANC, care va elibera ordinul de redobândire a cetățeniei.
Specificul procedeului este că avocatul poate să se adreseze în instanță nu mai degrabă de 5 luni de la depunerea dosarului. Întregul proces – de la acționarea în instanță și până emiterea unei hotărâri executorii durează aproximativ un an și jumate. Aceasta cu condiția că reprezentantul ANC participă la toate ședințele și nu tergiversează examinarea dosarului.
Redobândirea cetățeniei este un proces îndelungat și este alcătuit din mai multe etape. Nu există un termen fix care poate fi comunicat la începutul procedurii. Orientativ, procesul – de la depunere dosar și până la perfectarea unui pașaport românesc – durează aproximativ 4-5 ani. Etapa cea mai de durată constituie verificarea dosarului în cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, care finalizează cu emiterea ordinului ANC.
Din momentul înregistrării dosarului la ANC și până la emiterea ordinului durează în jur de 3-4 ani. Anume acest termen poate fi redus mai mult decât de 2 ori, iar astfel să beneficiezi mult mai rapid de cetățenia română.
Este o procedură legală și sigură. Totuși, există avocați care profită de acest procedeu pentru a minți persoanele care așteaptă de ani de zile soluționarea dosarului de cetățenie română și le promit urgentare. Există și cazuri când avocații nici nu înregistrează cererea în instanță sau efectiv nu participă la ședințele de judecată. Respectiv, există riscul să plătești mii de euro, iar în realitate nu obții nicio urgentare a dosarului de cetățenie română.
Pentru a evita astfel de situații, recomandăm să apelezi la companii juridice de încredere, care vor oferi un serviciu calitativ.
De asemenea, nu recomandăm ca soluție acționarea ANC în instanță prin avocat în cazul dosarelor care conțin acte falsificate sau dobândite prin procedee ilegale.
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești