Jurământul de credință este ultima etapă esențială înainte de a deveni oficial cetățean român. Pentru aceasta, trebuie să obții o programare, iar apoi să te prezinți cu actele necesare la instituția unde se desfășoară ceremonia. În acest moment solemn, îți exprimi angajamentul și devotamentul față de statul român. Dacă ai fost inclus în ordinul Autorității Naționale pentru Cetățenie, nu uita că mai ai acest pas final care necesită atenție și responsabilitate – programarea pentru jurământ. E important să respecți toate detaliile acestei proceduri pentru a nu pierde șansa de a obține cetățenia română.
Completează formularul de pe site sau contactează-ne la 022 20 33 03, pentru informații clare și suport. Un expert în acte românești te va ghida pe tot parcursul procesului, asigurându-se că vei trece cu succes de această etapă importantă.
Așteptarea scrisorii cu Ordinul ANC
Înregistrarea cererii pentru programarea la jurământ
Obținerea datei programării
Pregătirea tuturor documentelor necesare
Depunerea jurământului la consulat sau la biroul ANC
Programarea online pentru jurământ de credință o vei face pe site-ul econsulat.ro. Pentru a putea efectua acțiuni pe acest site trebuie să te înregistrezi și să creezi un cont. Ai grijă de datele contului, pentru că altfel nu vei mai putea să te loghezi!
Programarea pentru depunerea jurământului trebuie înregistrată în maximum 6 luni de la emiterea Ordinului ANC. Dacă ratezi acest termen și nu reușești să înregistrezi solicitarea pentru programare la jurământ, fără să prezinți motive întemeiate, riști să reiei de la zero întregul proces. Aceasta pentru că îți poate fi retras Ordinul de soluționare a cererii de redobândire a cetățeniei române. O dată a programării propriu-zise poate fi oferită la un termen ce depășește 6 luni, iar în realitate așteptarea poate depăși și un an.
Jurământul de credință va fi depus conform adresei de domiciliu. Dacă în momentul depunerii dosarului ai declarat domiciliul în România, vei depune și jurământul pe teritoriul statului român, la sediul ANC. Dacă ai declarat domiciliu pe teritoriul altui stat, jurământul va fi depus în cadrul Consulatului României din țara unde ai reședința.
Sistemul de programare pe econsulat.ro nu oferă posibilitatea să alegi Consulatul dorit pentru a depune jurământul. Repartizarea la Consulat se face automat, în funcție de domiciliul pe care îl ai. După ce vei obține o programare, în ziua și la ora indicată te vei prezenta la Consulatul pentru care ai fost repartizat.
La Consulat (la unele Consulate cerința față de acte poate să difere) va trebui să prezinți următoarele acte în original și copie:
Buletin de identitate moldovenesc;
Certificat de naștere moldovenesc;
Certificat de căsătorie moldovenesc (după caz);
Certificate de naștere ale copiilor minori (după caz);
Scrisoarea de comunicare a Ordinului Președintelui ANC;
2 poze color 3,5x4,5.
Poți depune jurământul de credință la sediul ANC din România, chiar și în cazul în care ai domiciliul în străinătate. Pentru a depune jurământul la ANC trebuie să te programezi pe site-ul Consulatului României. Cererea va fi verificată și vei primi o scrisoare cu dată și ora când vei ridica aprobarea șefului misiunii diplomatice pentru depunerea jurământului la ANC. Ulterior, vei obține data de prezentare la sediul ANC din București pentru depunerea jurământului de credință.
Acte necesare pentru a fi prezentate la ANC în ziua depunerii jurământului:
Buletin de identitate moldovenesc;
Certificat de naștere moldovenesc;
Certificat de căsătorie moldovenesc (după caz);
Scrisoarea de comunicare a Ordinului Președintelui ANC;
Comunicarea ANC privind data depunerii jurământului de credință;
2 poze color 3,5x4,5.
Pentru depunerea jurământului trebuie să te prezinți la timp. Din cauza unei întârzieri de 5 minute riști să pierzi programarea și vei fi nevoit să te reprogramezi.
Ai grijă de ținuta vestimentară, care trebuie să fie decentă. Altfel, riști să-ți fie refuzată depunerea jurământului. Cunoașterea limbii române de asemenea este o cerință obligatorie. Funcționarul de la Consulat sau de la ANC, dacă va constata că solicitantul nu cunoaște limba română poate da refuz pentru depunerea jurământului. În acest caz, persoana va trebui să învețe limba română și se reprograma pentru depunerea jurământului.
Persoanele care nu s-au prezentat la jurământ în termenul stabilit și au trecut 6 luni de la emiterea Ordinului vor formula o petiție către ANC cu solicitarea prelungire a termenului de depunere a jurământului.
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești