În România, în cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, biroul din București, Iași, Suceava sau Galați. La fel, există posibilitatea de a depune dosarul în cadrul Consulatelor României din Republica Moldova sau la Consulatele din alte state, cu condiția deținerii permisului de ședere în țara respectivă.
Nu. Oriunde ai alege să depui dosarul, vei avea nevoie de o programare în prealabil. Pentru a depune în România, la ANC, programarea o soliciți pe portalul www.cetatenie.just.ro, iar dacă vei depune la Consulatul României – pe www.econsulat.ro.
Copii minori redobândesc cetățenia împreună cu unul dintre părinți. Pentru aceasta, la formarea dosarului de cetățenie, unul dintre părinți va include și actele copilului minor, împreună cu declarațiile notariale privind acordul ambilor părinți.
Va fi necesar de inclus actele străbunicilor doar în cazul în care nici unul dintre bunici nu se încadrează în termenul stabilit de lege. Dacă cel puțin unul dintre bunici a fost născut pe teritoriul actualului stat Republica Moldova până la 28 iunie 1940, vei redobândi cetățenia română în baza actelor sale.
Legea cetățeniei române nr.21/1991 prevede un singur termen de examinare a dosarului. Acesta este de 5 luni din momentul depunerii cererii. Totuși, având în vedere numărul tot mai mare a solicitărilor și numărul redus al angajaților din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, precum și verificările suplimentare care se fac pe marginea dosarelor depuse, termenul respectiv este depășit semnificativ, ajungând la 3 ani și mai mult.
Legea cetățeniei române 21/1991 nu prevede nicio posibilitate de urgentare a cererii de redobândire a cetățeniei române. Unica posibilitate legală de a pune presiune pe ANC cu scopul emiterii Ordinului de soluționare a cererii de redobândire a cetățeniei române este acționarea instituției în judecată, prin intermediul unui avocat.
Nu. Taxe pentru depunerea dosarului de redobândire a cetățeniei române nu se percep nici în cadrul consulatelor din Republica Moldova, nici în cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie din România.
Transcrierea actelor de stare civilă
Este necesar să-ți perfectezi certificatul de naștere și căsătorie românești. Legea privind actele de stare civilă nr. 119/1996 stabilește că transcrierea certificatelor trebuie să fie efectuată în termen de 90 de zile după depunerea jurământului.
Unicul termen legal de transcriere este de 60 de zile calendaristice. Nu există nicio procedură legală de micșorare/omitere a termenului respectiv. Totuși, dacă funcționarul de la instituția din România reușește să perfecteze actul mai rapid, atunci certificatul transcris poate fi eliberat mai rapid.
În anumite situații este posibil de solicitat transcrierea prin procură și anume în cazul în care căsătoria sau, eventual, nașterea copiilor au avut loc după redobândirea cetățeniei române. Certificatul de naștere propriu, dar și cel de căsătorie, în cazul că aceasta a avut loc până la obținerea cetățeniei române, vor fi transcrise doar prin depunerea personală a cererii.
Da. În situația respectivă, este necesar ca pe certificatul de naștere românesc să fie înregistrate mențiunile de căsătorie și divorț. Abia după aceasta va fi transcris certificatul de căsătorie repetată.
Perfectarea actelor românești
Pașaportul simplu electronic se perfectează în termen de la 5 până la 15 zile lucrătoare. Condiția pentru a putea perfecta pașaportul este să deții cetățenia română.
Da. Pașaportul simplu electronic poate fi perfectat în cadrul Consulatelor României din țara în care te afli, dar cu mențiunea domiciliului în străinătate. Pentru aceasta este nevoie de solicitat o programare în prealabil pe site-ul www.econsulat.ro.
Termenul legal de perfectare a buletinului de identitate este de 30 de zile, care mai poate fi prelungit cu încă 15 zile. Acesta este însă uneori depășit din cauza verificărilor suplimentare pentru cei care își stabilesc pentru prima dată domiciliul în România.
La moment, acest lucru nu este posibil, pentru că nu există nicio prevedere legală în acest sens. Vei avea domiciliul legal în România atât timp cât buletinul tău va fi valabil.
Da. Legislața în vigoare a României și a Republicii Moldova nu permit deținerea concomitentă a 2 permise de conducere.
Alocații pentru copii
Este suficient un singur părinte să fie cetățean român și să aibă buletin de identitate românesc, iar copilul minor să dețină certificat de naștere românesc.
Nu. Acest lucru este interzis prin lege. În cazul în care primești alocație pentru copil din România și vrei să obții din alt stat a Uniunii Europene, va trebui să renunți la cea românească.
De la naștere până la 2 ani se acordă suma de 600 de RON lunar, iar de la 2 până la 18 ani se acordă suma de 243 de RON lunar. Acest cuantum a fost stabilit, începând cu data de 1 ianuarie 2022, iar din ianuarie 2023 va fi indexat la rata inflației anuale.
Pașaport românesc
Prelungirea pașaportului românesc poate fi efectuată prin intermediul Consulatului României din țara în care te afli. Pentru a solicita prelungirea, este necesar să obții o programare online în prealabil prin intermediul site-ului econsulat.ro.
La data programării, este obligatoriu să te prezinți personal la sediul Consulatului. Este important să reții că cererile pentru eliberarea sau prelungirea pașaportului românesc nu pot fi depuse prin intermediul unui mandatar cu procură specială sau prin poștă.
Pentru prelungirea pașaportului românesc în străinătate, vei avea nevoie de:
Pașaportul românesc anterior (dacă există);
Certificatele de stare civilă originale;
Buletinul de identitate (românesc sau moldovenesc);
Documente eliberate de autoritățile statului de domiciliu, împreună cu traducerea autorizată în limba română (dacă este cazul), care atestă rezidența sau dobândirea dreptului de ședere.
Toate documentele trebuie prezentate în original și vor fi returnate după depunerea cererii de prelungire a pașaportului românesc.
La depunerea cererii, trebuie să specifici locul de unde dorești să ridici pașaportul românesc. Poți să-l ridici personal de la Consulatul la care ai depus cererea sau de la alt Consulat.
De asemenea, poți solicita prin cerere ca pașaportul să-ți fie expediat la o altă adresă. În acest caz, trebuie să depui cererea când soliciți eliberarea pașaportului și să suporti costurile de expediere.
Pașaportul românesc este eliberat pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 10 ani:
3 ani pentru minorii de până la 12 ani
5 ani pentru persoanele între 12 și 18 ani
10 ani pentru persoanele de peste 18 ani
Dacă ai optat pentru reînnoirea pașaportului românesc până la expirarea celui precedent, acesta își păstrează valabilitatea până la data înscrisă în fila informatizată. Dacă ai vize de călătorie și dorești să reînnoiești pașaportul din timp, o poți face fără nicio îngrijorare. Nu vei pierde viza.
Pentru a depune cererea de reînnoire a pașaportului românesc, este necesar să faci o programare online. Cererea o poți înregistra la Consulatul României de peste hotare pe portalul econsulat.ro. În România, trebuie să faci programare la serviciul de pașapoarte – Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple.
Dacă constați că nu mai deții pașaportul și bănuiești că acesta a fost furat, trebuie să te adresezi celei mai apropiate unități a poliției locale pentru a depune o declarație privind furtul pașaportului. Solicită o copie a protocolului întocmit de poliție, pe care o vei prezenta la Consulatul României din acea țară. La consulat, vei solicita eliberarea unui titlu de călătorie, pe baza căruia vei putea reveni în România.
Titlul de călătorie, cunoscut și sub denumirea de „pașaport alb”, este eliberat de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Acest document este destinat cetățenilor aflați în străinătate și care nu dețin un pașaport valabil, pentru a putea reveni în țară.
Titlul de călătorie se eliberează în ziua în care este depusă cererea și este valabil pentru o perioadă de cel mult 30 de zile. Beneficiarul poate călători cu acest document doar în țara pentru care a fost emis, iar valabilitatea acestuia încetează din momentul traversării frontierei statului respectiv.
Buletin de identitate românesc
Mulți oameni care doresc documente românești nu sunt conștienți că este necesar să dețină cetățenia română. În realitate, perfectarea unui buletin sau pașaport românesc este ultima etapă a unui proces destul de îndelungat și complex.
Redobândirea cetățeniei române poate dura până la 3-4 ani. Abia după depunerea jurământului și transcrierea certificatelor de stare civilă, poți depune o cerere pentru a obține o carte de identitate românească, cunoscută ca buletin românesc.
Pentru a solicita eliberarea primului buletin românesc, trebuie să te afli în România, la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor. Este obligatoriu să ai domiciliul stabilit în România, iar cererea trebuie depusă în localitatea de reședință. De asemenea, o cerință obligatorie este ca la domiciliul unde te vei stabili să nu fie înscriși mai mult de 10 persoane.
Pentru a obține un buletin românesc, trebuie să pregătești următoarele documente:
Cererea pentru eliberarea buletinului de identitate;
Certificatul de cetățenie;
Buletinul de identitate moldovenesc;
Certificatul de naștere românesc;
Certificatul de căsătorie românesc (dacă este cazul);
Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, atât în original, cât și în copie;
Dovada achitării taxei de stat;
Confirmarea domiciliului în România.
Conform legislației românești, un buletin românesc poate fi reținut la traversarea frontierei în cazul în care acesta conține modificări, adăugiri sau mențiuni care nu sunt prevăzute de lege, sau dacă există dubii privind veridicitatea sa. Poate fi anulat buletinul românesc și în cazul în care stabilirea domiciliului sau a reședinței s-a realizat pe baza unui document care ulterior a fost anulat, s-a constatat că domiciliul era nul sau fictiv. De asemenea, anularea buletinului românesc poate fi dispusă în cazul în care se constată falsificarea documentului. Totuși, autoritățile pot refuza cererea de eliberare a buletinului românesc dacă la domiciliul unde ești stabilit sunt înscrise mai mult de 10 persoane.
Taxa pentru eliberarea cărții de identitate este de 7 RON. Pentru moldoveni, obținerea unui buletin românesc implică necesitatea stabilirii la domiciliu în România. Noile schimbări legislative limitează numărul de persoane la o adresă la maxim 10. Dacă nu ai domiciliu în România și soliciți sprijinul unei companii juridice, vei plăti un cost suplimentar pentru identificarea unei persoane care să te primească în locuința sa.
Pentru reînnoirea unui buletin românesc expirat, procedura este similară cu cea pentru obținerea unui nou buletin. Trebuie să faci o programare online, să pregătești pachetul de acte și să te prezinți cu ele la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor.
În cazul reînnoirii buletinului românesc, se aplică și regula privind dovada domiciliului. Dacă nu ești proprietarul imobilului, este necesară o declarație scrisă din partea celui care te găzduiește. Proprietarul trebuie să fie prezent în fața lucrătorului de evidență a persoanelor, având propria sa carte de identitate asupra sa.
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești