Acum, te afli la prima etapă. Dacă ți-ai propus să obții cetățenie română, vei avea de parcurs un drum lung și pe alocuri complicat. Efortul tău va fi răsplătit însă prin multiplele beneficii, de care vei beneficia odată ce vei deveni cetățean a României. Aici însă vei găsi o „hartă” completă, care te va ghida pe tot traseul până obții cetățenie română. Procesul de redobândire a cetățeniei române este alcătuit din mai multe etape. Respectiv, nu există un termen fix care poate fi comunicat din start. Orientativ, reieșind din modul cum sunt organizate etapele și procedurile, din momentul depunerii dosarului și până vei obține pașaportul românesc, durează aproximativ 4-5 ani.
Completează formularul de pe site sau sună la numărul 022 20 33 03. Un expert în documentele românești vă va explica toate procedurile și pașii pentru obținerea cetățeniei.
Actele de stare civilă sunt certificate de naștere, căsătorie sau divorț, certificate de deces ale unei persoane. Pe lângă acestea, mai pot fi eliberate așa acte de stare civilă precum extras de pe actul de căsătorie, certificat de celibat, certificat de capacitate matrimonială, certificat de paternitate.
Pentru dosarul de cetățenie română vei pregăti:
Actele de stare civilă proprii;
Actele de stare civilă ale părinților;
Actele de stare civilă ale bunicilor/străbunicilor;
Acte de identitate proprii (pașaport biometric, buletin de identitate);
Acte de stare civilă ale copiilor (dacă sunt incluși în dosar);
Declarații notariale (în cazul în care redobândești cetățenia împreună cu copii minori);
Cazierul judiciar moldovenesc;
2 poze color de dată recentă, având dimensiunile 3,5x4,5
Cererea de redobândire a cetățeniei române.
Actele de stare civilă, anexate la dosar, nu trebuie să fie deteriorate sau plastifiate. De asemenea, nu sunt acceptate la dosar acte de tip vechi (sovietice), în altă limbă decât română sau cu înscrisuri de mână.
Toate actele din dosar trebuie să fie legalizate la un notar public. Ulterior, pe toate actele din dosar, inclusiv pe copii legalizate, se aplică apostila.
Când vei avea dosarul complet, vei merge la Autoritatea Națională pentru Cetățenie sau la unul dintre Consulatele României din străinătate pentru a depune dosarul.
Dosarul de redobândire a cetățeniei române îl vei depune personal doar în baza unei programări, efectuate în prealabil.
Ai grijă însă să prinzi din timp o programare, fără de care nu este posibilă depunerea dosarului. Programarea online pentru depunerea dosarului în România poate fi efectuată pe pagina web a Autorității Naționale pentru Cetățenie - www.cetatenie.just.ro, pe când pentru depunerea la Consulatele României - de pe pagina www.econsulat.ro.
În cazul în care vei alege să depui dosarul la sediul ANC din România vei primi pe loc un număr de înregistrare, în baza căruia vei verifica ulterior stadiul dosarului. La Consulatele României nu se oferă un număr de înregistrare, care va trebui solicitat, ulterior, prin expedierea unei scrisori recomandate către ANC.
Din momentul depunerii dosarului, Comisia pentru Cetățenie va efectua un șir de acțiuni pentru a verifica dacă sunt sau nu sunt întrunite condițiile legale pentru aprobarea dosarului depus. Comisia va solicita informații de la autoritățile care furnizează date relevante pentru a ajuta la soluționarea dosarului.
Imediat după depunerea dosarului, președintele Comisiei dispune fixarea primului termen până la care Comisia va verifica îndeplinirea condițiilor necesare acordării sau redobândirii cetățeniei române.
Potrivit art. 11 din Legea cetățeniei române, răspunsul comisiei trebuie să vină în cel mult 5 luni de la data înregistrării cererii. Acest lucru nu corespunde însă cu realitatea. La modul practic acest termen este depășit chiar și de 6-7 ori, ajungând până la 3-4 ani.
După emiterea Ordinului ANC, la adresa de domiciliu pe care ai indicat-o în cerere îți va fi expediată o scrisoare recomandată cu numărul Ordinului. Păstrează această scrisoare, pentru că vei avea nevoie de ea la etapa următoare.
Jurământul este ultima etapă, care te desparte de momentul când devii cetățean al României. Acesta reprezintă o procedură solemnă, în care pronunți jurământul de credință și devotament față de statul român.
Jurământul de credință îl vei depune conform adresei de domiciliu. Dacă în momentul depunerii dosarului ai declarat domiciliul în România, vei depune și jurământul pe teritoriul statului român, la sediul ANC. În cazul în care ai declarat domiciliu în străinătate - te vei programa la Consulatul României din țara de reședință.
O cerință importantă la această etapă este că programarea pentru depunerea jurământului trebuie efectuată în decurs de cel mult 6 luni din data emiterii Ordinului ANC. Dacă nu reușești să înregistrezi cererea în acest interval de timp, riști să-ți fie retras ordinul ANC și să reiei toată procedura de redobândire a cetățeniei române de la început.
Pentru a nu rata momentul, este suficient să completezi formularul și vei primi înștiințare imediat ce va fi emis Ordinul ANC. (prin click va duce la formular Ordine ANC)
Ai grijă și de ținuta vestimentară pentru ziua depunerii jurământului, care trebuie să fie decentă. Cunoașterea limbii române de asemenea este o cerință obligatorie. Funcționarul de la Consulat sau de la ANC, dacă va constata că solicitantul nu cunoaște limba română poate da refuz pentru depunerea jurământului.
După ce ai depus jurământul, poți trece la următoarea etapă - transcrierea actelor de stare civilă. Este o procedură prin care datele din certificatul de naștere sau de căsătorie sunt transferate în certificatul de naștere românesc. În urma acesteia vei primi certificat de naștere sau de căsătorie românesc.
Certificatele de stare civilă pot fi transcrise atât în cadrul Consulatelor României, cât și Primăriile Sectoarelor mun. București sau la Primăriile reședință de județ din România. Termenul de transcriere a unui act este de 60 de zile.
Oriunde ai alege să transcrii certificatele de stare civilă, ține cont de necesitatea efectuării unei programări în prealabil pentru depunerea actelor.
În calitate de cetățean român poți solicita perfectarea pașaportului românesc. În România, instituția care perfectează pașapoarte este Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple.
Pașaportul simplu electronic se eliberează în România în termen de la 5 până la 15 zile.
de 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani.
Pașaportul românesc poate fi perfectat și în cadrul Consulatului României din țara unde te afli.
Oriunde ai alege să-ți perfectezi pașaportul, vei avea nevoie de o programare în prealabil și să-ți pregătești setul de acte.
Odată cu cetățenia română te vei bucura de toate drepturile unui cetățean. Aceasta înseamnă că poți perfecta orice act românesc, să soliciți alocații, să beneficiezi de asigurare medicală sau protecție socială, oferită de către statul român.
Poți perfecta un buletin de identitate românesc, preschimba permisul de conducere moldovenesc în românesc sau poți să-ți echivalezi diploma de studii.
Buletinul de identitate este emis de către Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, iar specificul perfectării acestui act că trebuie să ai domiciliu în România.
Permisul de conducere românesc îl vei obține prin preschimbarea celui moldovenesc - fără a mai urma cursuri de șoferie și fără a susține examene. Autoritatea competentă să efectueze preschimbarea permiselor de conducere moldovenești cu documente similare românești este Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești