Moldovenii care au obținut cetățenia română pot solicita un pașaport românesc valabil în funcție de vârstă. Pașaportul românesc simplu electronic are următoarele perioade de valabilitate:
3 ani pentru copii sub 12 ani;
5 ani pentru persoanele între 12 și 18 ani;
10 ani pentru persoanele de peste 18 ani.
Completează formularul de pe site sau sună la 022 20 33 03, pentru asistență. Un expert în acte românești îți va explica pașii și cerințele pentru obținerea pașaportului românesc.
Etapele obținerii pașaportului românesc
Pentru a obține pașaportul, este necesară o programare prealabilă la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple în România, prin site-ul oficial hub.mai.gov.ro. În România, pașaportul este emis între 5 și 15 zile. În Republica Moldova, perfectarea pașaportului la Consulatele României poate dura peste 6 luni. Pentru a evita probleme la programare, asigură-te că ai toate actele necesare și dovada achitării taxei de stat. O întârziere sau lipsa documentelor poate duce la anularea programării.
Finalizarea procesului de obținere a cetățeniei
Obținerea certificatului de naștere și a altor documente
Programarea pentru obținerea pașaportului românesc
Călătoria în România și depunerea dosarului complet
Plata taxei de stat
Revenirea după 14 zile pentru ridicarea pașaportului
Pentru perfectarea pașaportului vei avea nevoie de o programare în prealabil. În România, instituția care perfectează pașapoarte este Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple. Pagina web pentru programare este www.epasapoarte.ro.
Pașaportul simplu electronic se eliberează în România în termen de la 5 până la 15 zile. Cât privește perfectarea pașaportului la unul dintre Consulatele României în Republica Moldova, aceasta poate să dureze mai mult de 6 luni. Pentru a solicita perfectarea pașaportului la Consulat va fi necesară o programare în prealabil pe www.econsulat.ro.
În ziua programării, trebuie să te prezinți la timp. Aceasta pentru că o întârziere minoră poate duce la anularea programării, la fel ca și lipsa actelor necesare sau a dovezii achitării taxei de stat pentru pașaport.
Pentru a depune cererea de perfectare a pașaportului românesc actele trebuie să corespundă rigorilor – nu se acceptă acte laminate, deteriorate sau care conțin înscrisuri de mână. Cererea pentru perfectarea pașaportului va fi depusă doar personal.
Pentru a solicita perfectarea primului pașaport românesc vei avea nevoie de următoarele acte:
Certificat de cetățenie;
Certificat de naștere românesc;
Certificat de căsătorie românesc (după caz);
Buletin de identitate moldovenesc;
Pașaport moldovenesc.
Copii care încă nu au vârsta de 14 ani pot obține un pașaport românesc doar la cererea ambilor părinți. La depunerea documentelor, prezența minorului este obligatorie. În cazul în care unul dintre părinți nu poate fi prezent, va perfecta în prealabil o procură specială, și o declarație notarială privind acordul de a fi perfectat pașaportul pentru copilul său minor.
Ca să soliciți pașaport românesc pentru copil minor vei avea nevoie de următoarele acte:
Certificatul de naștere românesc al minorului;
Pașaportul moldovenesc sau românesc al minorului;
Certificatul de căsătorie românesc al părinților;
Certificatul de cetățenie al părintelui care însoțește minorul;
Buletinul de identitate moldovenesc sau românesc al părintelui care însoțește minorul;
Declarația privind acordul perfectării pașaportului din partea celuilalt părinte;
Procură specială (în cazul depunerii cererii doar de către un părinte).
Pașaportul românesc poate fi ridicat personal la Serviciul Public Comunitar unde a fost perfectat sau de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate.
La cerere, pașaportul poate fi expediat în alt Serviciu Public Comunitar sau la un oficiu consular al României din țara în care te afli. Pentru aceasta va trebui să indici la momentul depunerii cererii locația de unde vrei să-ți ridici pașaportul și să achiți taxa pentru expediere.
De asemenea, pașaportul simplu electronic poate fi ridicat de către o persoană împuternicită prin procură specială.
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești