Moldovenii care au obținut cetățenia română pot solicita eliberarea unui buletin românesc în mod legal, bucurându-se astfel de o serie de avantaje și drepturi pe teritoriul României. Cu buletin românesc poți:
Primi alocații pentru copii, de la naștere până la 18 ani;
Preschimba permisul de conducere în unul românesc;
Înmatricula vehicule în România;
Achiziționa proprietăți pe teritoriul României;
Deschide o afacere în România.
Completează formularul de pe site sau contactează-ne la 022 20 33 03 pentru detalii și asistență în obținerea buletinului românesc. Echipa noastră de experți în acte românești te va ghida prin fiecare pas al procesului.
Etapele obținerii buletinului românesc
Eliberarea cărții de identitate românești este gestionată de Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor. Programarea trebuie realizată pe site-ul instituției din localitatea de reședință. Spre exemplu, pentru obținerea unui buletin la Iași, programarea se face online pe site-ul DLEP Iași. La moment, autoritățile române eliberează buletinele de identitate cu o valabilitate până în august 2031.
Pregătirea actelor
Programare online pentru depunere
Achitarea taxei de stat
Înregistrarea la domiciliu în România
Călătorie în România și depunerea dosarului complet
Buletinul de identitate este emis de către Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, iar programarea pentru a solicita acest act trebuie efectuată pe site-ul instituției din localitatea de reședință.
De exemplu, dacă vei solicită buletin la Iași, programarea o vei face pe site-ul pe site-ul instituției.
Cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se eliberează:
cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani;
cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.
Primul buletin de identitate nu poți solicita prin procură specială. Buletinul românesc prin procură poate fi solicitat doar dacă deja ai un buletin românesc și dacă te afli peste hotare. Procura se face doar în cadrul Consulatului României din străinătate.
Acte necesare pentru a solicita primul buletin de identitate:
Certificat de naștere românesc;
Certificat de căsătorie românesc (după caz);
Certificatul de cetățenie;
Buletinul de identitate moldovenesc;
Pașaportul moldovenesc sau românesc;
Certificatele de naștere ale minorilor (după caz);
Declarația celuilalt părinte privind acordul stabilirii domiciliului în România a copilului minor.
Specificul buletinului de identitate românesc este că pentru a-l putea perfecta trebuie să ai un spațiu de locuit pe teritoriul României. Spațiul destinat locuinței poate să-ți aparțină cu drept de proprietate sau poate să fie al unui prieten, rudă, cunoscut.
Adeverința privind domiciliul reprezintă un document, emis de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), prin care se confirmă că persoana figurează înscris în cu un anumit domiciliu în România. Acest document este necesar preponderent pentru a fi prezentat în cadrul diferitor instituții de stat din Uniunea Europeană.
Indiferent de domiciliul pe care îl ai în România, acest document îl poți solicita doar din cadrul DEPABD mun. București. Pentru a obține această adeverință, vei expedia pe adresa de email o solicitare privind perfectarea acesteia. Ulterior, vei merge personal sau prin mandatar în cadrul instituției pentru a ridica adeverința.
Termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea unui buletin de identitate este de 45 de zile. Acest termen poate însă să fie depășit. Iată de ce, pentru a evita un drum inutil, este bine să verifici în prealabil dacă actul de identitate este deja perfectat.
Trebuie să mai știi că buletinul de identitate perfectat va fi păstrat în cadrul aceluiași birou până când acesta nu va expira. Respectiv, poți să revii după act oricând vei avea posibilitate.
Buletinul de identitate poate fi ridicat personal sau prin mandatar împuternicit prin procură. În cazul care îți perfectezi primul buletin, dar deții un pașaport românesc, în momentul ridicării actului de identitate va trebui să prezinți și pașaportul, care va fi anulat.
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești