Dacă ai obținut cetățenia română și ai copii minori, ai dreptul să primești o alocație pentru copii din România, care poate ajunge între 50 și 121 de euro lunar. Începând cu 1 ianuarie 2024,alocația românească pentru copii a fost stabilită la:
719 RON lunar pentru copiii între 0 și 2 ani;
292 RON lunar pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani.
Această alocație nou născut se acordă părintelui sau tutorelui legal pentru fiecare copil din familie, de la naștere și până la împlinirea vârstei de 18 ani sau se calculează din momentul solicitării, fără a se face recalcul. Alocația poate deveni un sprijin important pentru familie, mai ales în cazul familiilor numeroase. Dacă economisești alocația într-un cont bancar, la 18 ani copilul poate avea acces la o sumă considerabilă, ce poate fi utilizată pentru studii sau alte necesități importante.
Completează formularul de pe site sau contactează-ne la 022 20 33 03 dacă vrei să aplici pentru alocație sau ai nevoie de asistență în completarea documentelor. Un expert în acte românești îți va explica toate procedurile necesare pentru a obține alocația pentru copii.
Etapele obținerii alocației pentru copil
Pentru a obține alocația copii din România, este suficient ca unul dintre părinți să dețină un buletin de identitate românesc și un cont bancar. Procesul este rapid, iar alocația poate fi obținută într-un timp scurt.
Obținerea actului de identitate românesc
Transcrierea certificatului de naștere al copilului
Deschiderea unui cont bancar în România
Pregătirea documentelor necesare
Depunerea cererii la administrația locală de domiciliu
Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii. Poți solicita plata alocației la orice vârstă a copilului, până împlinește 18 ani.
În unele cazuri, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni. Decizia privind recalculul alocației va fi luată de către instituția competentă din România, în funcție de vechime cărții de identitate a părintelui care solicită alocații, data la care a fost transcris certificatul de naștere al copilului minor etc.
Cererea privind acordarea alocației de stat o vei depune în raza domiciliului la Direcția Generală Asistență Socială și Protecția Copilului din cadrul Primăriei.
Acte necesare:
Certificatul de naștere românesc al copilului;
Certificatul de căsătorie românesc sau declarație notarială;
Buletinul de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
Buletinul de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
Extras de pe contul bancar;
Declarație privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
Declarație privind domiciliul minorului din partea celuilalt părinte.
Pentru a solicita plata alocației trebuie să deschizi un cont într-o bancă comercială din România. În momentul deschiderii contului bancar vei solicita și eliberarea extrasului de cont bancar, pe care îl vei anexa la dosar.
Este de menționat că pentru a beneficia de alocații în contul bancar nu sunt acceptate toate băncile din România. Verifică în prealabil dacă banca în care intenționezi să deschizi contul are acord cu instituția. Printre băncile acceptate, de regulă, se numără BCR, BRD, CEC BANK, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania etc.
Dacă unul dintre părinți se stabilește sau muncește legal într-un stat al Uniunii Europene, unde alocația pentru copii este mai mare decât în România, poate solicita plata alocației din statul respectiv. Pentru aceasta va trebui să renunți la alocația românească.
Condiția este să prezinți o copie a contractului de muncă din țara Uniunii Europene. Instituția competentă pentru soluționarea cererilor de renunțare la plata alocațiilor este Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).
Acte necesare:
Buletinul de identitate românesc al părintelui care a solicitat alocația;
Buletinul de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
Certificatul de naștere românesc al copilului minor;
Certificatul de căsătorie românesc;
Contractul individual de muncă din străinătate.
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești
Obține o consultație gratuită
Completează formularul și obține o consultație gratuită de la un expert în documente românești